Μπαίνουμε σιγά σιγά στην περίοδο των Βαπτίσεων και είμαστε σίγουροι ότι πολλοί από εσάς που θα γίνετε για πρώτη φορά νονοί και νονές, θα θέλατε να μάθετε ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας. Ο ρόλος του νονού ή του πνευματικού γονέα, είναι από τους πιο σημαντικούς τόσο κατά τη διάρκεια του Ιερού Μυστηρίου της Βάπτισης όσο και κατά τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του παιδιού! Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά, τι πρέπει να γνωρίζετε!

Η Βάπτιση αποτελεί ένα από τα 7 Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Το Μυστήριο αυτό χαρίζει στο παιδί τη λυτρωτική του χάρη και συμβολίζει την είσοδο του πιστού στην Εκκλησία και την κάθαρσή του από το προπατορικό αμάρτημα.

Πριν τη Βάπτιση

Το μυστήριο της Βάπτισης, πρέπει να συνδιοργανωθεί από τους
γονείς και τους νονούς! Επίσης, καλό θα ήταν τις μέρες πριν τη Βάπτιση ο
νονός/ά να βλέπει τακτικά το μωρό, έτσι ώστε να αισθάνεται πιο άνετα στην
αγκαλιά του κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.

Αφού οι γονείς και οι νονοί, συζητήσουν και καταλήξουν για
το θέμα του στολισμού της βάπτισης και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του
μυστηρίου, οι νονοί θα πρέπει να προμηθευτούν από ένα κατάστημα βαπτιστικών
ειδών τα εξής:

  • Τα Βαπτιστικά Ρούχα και Παπούτσια
  • Τον Βαπτιστικό Σταυρό
  • Τα Μαρτυρικά
  • Το Λαδοσέτ που περιλαμβάνει το σαπούνι για να ξεπλύνετε τα χέρια σας μετά τη λειτουργία, το μπουκαλάκι με το λάδι και 3 μικρά κεράκια για την κολυμπήθρα
  • Τα Λαδόπανα που περιλαμβάνουν (πετσέτα, λαδόπανο, εσώρουχα ( μποξεράκι-φανελάκι-καπελάκι) και πετσέτα του Ιερέα
  • Την Λαμπάδα και την Κούτα

Επίσης, ο νονός πρέπει να φροντίσει για τα έξοδα της Εκκλησίας.

Μετά τη Βάπτιση

Για 3 συνεχόμενες Κυριακές μετά το Μυστήριο, ο/η νονός/ά αναλαμβάνει να συνοδεύσει μαζί με τους γονείς το παιδί στην Εκκλησία ώστε να μεταλάβει. Και τις 3 Κυριακές κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας η λαμπάδα πρέπει να είναι αναμμένη.

3 ημέρες μετά το μυστήριο, ο/η νονός/α αναλαμβάνει το 1ο μπάνιο του παιδιού (ξελάδωμα). Από αυτό το μπάνιο, το νερό πρέπει να χυθεί σε χώμα που δεν έχει πατηθεί, όπως σε μια γλάστρα.

Ωστόσο, ο σπουδαίος ρόλος του νονού και οι υποχρεώσεις του δεν περιορίζονται στο διάστημα λίγο μετά τη βάπτιση, αλλά δε σταματούν ποτέ. Ο/η νονός/ά πρέπει να βρίσκονται στο πλάι του παιδιού και να το καθοδηγούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εκτός όμως από την διαρκή επικοινωνία που πρέπει να έχει ο/η νονός/ά με το βαφτιστήρι του, είναι σημαντικό να τηρεί και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο του, όπως το δώρο στη γιορτή και τα γενέθλια του παιδιού, το δώρο τα Χριστούγεννα και τη λαμπάδα και το δώρο του Πάσχα.

Το μεγαλύτερο όμως καθήκον ενός πνευματικού γονέα, είναι η παντοτινή αγάπη για το παιδί!

Να σας ζήσει και πάντα άξιοι!